Far Cry 3

Far Cry 3

Sve ono što je prethodni Far Cry trebalo da bude, to je ovaj i još mnogo više. Trojka je igra koja ima popriličnu dužinu trajanja a kada završite sa glavnim misijama sigurno ćete se vratiti da nastavite sa istraživanjem ostrva i rešavanjem opcionog sadržaja.

U pitanju je Sandbox FPS sa dobrom količinom RPG elemenata. Pa čak je možemo nazvati avanturom dostojnom jednog Indijane Džonsa da su samo protivnici nacisti. Radnja se dešava na živopisnim ostrvima Ruk u arhipelagu Isla Nublar zapadno od Kostarike. U pitanju su tropska ostrva koja se sastoje od par ogromnih i više manjih. Dizajn ostrva je neverovatno dobar. Ostrva čine visoke planine, čiste reke, prostrane livade, razbacana naselja... Sve ovo krije sakrivene pećine, napuštena vojna postrojenja imperijalnog Japana iz perioda drugog svetskog rata. Pećine mogu biti i pod vodom a jednu ćete posetiti i tokom kampanje. Grafika je fenomenalno urađena i s obzirom na ono što vidite na ekranu i nije prezahtevna. Igra svetlosti i senke je vrhunska. Na zidu će se pomerati senka lista ali ne i grane zato što povetarac pomera samo lišće. Smena dana i noći je vrhunski urađena dok efekat kiše sam video tek kada sam prešao glavne misije. Za vreme glavnog kvesta nijednom nije padala kiša. Sve u svemu, nailazićete na mesta na kojima zastaje dah. Da li je to vodopad koji se spušta sa litice ili stari top okrenut ka pučini ili ostaci drevnih građevina koje prosto traže da ih poseti Lara Kroft.U igri vodite Džejsona Brodija koji je došao na egzotično ostrvo, kojeg nema na mapama, sa grupom prijatelja da tatine pare troši na paraglajding i ostale para... stvari koje obični smrtnici sebi ne mogu da priušte. Pri tom nije znao da su ostrva dom pirata koji su jedva čekali klince čije tate imaju love. Ubrzo naša grupa završava zarobljena a pirati traže otkupninu a i onako planiraju da uprkos otkupnini zarobljenike prodaju u belo roblje. Džejson nekako uspeva da se oslobodi i kreće u oslobađanje prijatelja koji su utamničeni svuda po ostrvima.Od glavnih negativaca tu su Vaas Montenegro (ne, nije Vasa Crnogorac) i Hoyt. Obojica nisu baš "čisti" ali Vaas je lik za kojim ćete žaliti što ćete ga srediti. Njegovi monolozi su za pravu psihoanalizu pogotovo "Definition of Insanity". Hoyt je više u nekom tripu.
Tu su i oni koji ne pucaju u vas čim vas vide, pripadnici domorodačkog plemena Rakyat. Takođe, tu je još živopisnih likova, plemenski mag Citra, agent CIA, Liberijac Denis Rodžers, doktor Alek, polušvaba Sem... Svi likovi, a ima ih još, su veoma karakterizovani i svako od njih ima svoju priču. Sam Džejson prelazi transformaciju od uplašenog klinca kome pred očima ubijaju jednog od braće, do mašine za ubijanje. Naracija nije napadna i takva je da ćete poželeti da znate sve o svakom. Po meni, Vaas vodi u svakom pogledu.
Protivnici su podeljeni na klase s tim što svaka klasa ima više vrsta oružja. Nijednom nisam prišao dovoljno blizu da mu vidim beonjače pa ne znam da li su svi iz istog kalupa. Određeni stepen AI postoji. Tu i tamo će se sakriti, baciće bombu ako se štekate, prići iza leđa, poslati psa... U principu kampovanje se ne isplati. Ali da su bajni i nisu, desiće se da prođete pored nekog od njih a da vas ne registruje. Postoji mogućnost tihe eliminacije što dolazi do izražaja kod zauzimanja postaja i gašenja alarma a to je bitno da ne bi došlo pojačanje.
Borbe sa bosovima (glavnim negativcima) su dopunjene skriptovanim sekvencama u kojima treba u datom momentu da pritisnete određeni taster. Nekad ovo bude i te kakav izvor frustracija.Misije dobijate na kvest čvorištima a umeju da budu prilično duge. Ovo ume da se odrazi na igračke sesije pošto je snimanje uglavnom na čekpointe a igra ne pamti čekpointe unutar započete misije ako igru prekinete u sred misije. Ima i manuelno snimanje ali ono ne radi u toku misije. Tako da, kada naiđete na misiju u kojoj treba da sredite Vaasa gledajte da to ne bude kasno uveče ako ne planirate rano da ustajete pošto teško da ćete je preći iz cuga.

Pored glavnih misija tu su i sporedne. One se sastoje od likvidacije određenih likova, lova na određenu divljač, streljane ili auto-trka i ček-point trka. Tu su i mesta (obeležene stene) gde pokrećene vremenski ograničene misije gde treba da počistite što više neprijatelja. Zatim, tu je prikupljanje blaga i drugih predmeta rasutih po ostrvima a čiju lokaciju možete naći na mapi kada ste blizu ili kupovinom mape sa lokacijama kod lokalnog trgovca kod koga možete prodati sve što vam ne treba, ali i kupiti sve što vam treba. Određeni primerci oružja postaju dostupni uporedo sa progresom u igri. Novac je jedino platežno sredstvo u igri koje dobijate prodajom predmeta, džeparenjem ubijenih protivnika, skupljanjem artefakta (relic) itd. U igri ćete često upotrebljavati kameru da "tagujete" protivnike koji su onda vidljivi na mimi-mapi. Iako vam igra daje opciju fotkanja to jedino ima smisla prilikom nekih misija gde se to  traži, za sve ostalo nema svrhu. Bilo bi ekstra da se mogu hvatati screenshoot-ovi.Pored ljudi raznih naravi i ubeđenja, ostrvo je prepuno raznovrsnom florom i faunom. Tu su divlje svinje, koze, bizoni, zmije, tigrovi, leopardi, zmajevi sa Komoda (ko je pomenuo Mr NO-a?), krokodili... Koža životinja služi za pravljenje većih novčanika, torbi za "loot", opasača za više oružja, torbica za municiju... Životinje nisu naivne i kada ubijete jednu, recimo divlju svinju, ostale će vas napasti. To u vezi divljih svinja nije problem ali kod leoparda ili tigra jeste. Pogađate, za veće torbe treba koža nezgodnije živuljke. Za naj-naj torbe/novčanike treba vam koža koju dobijate jedino ulovom retkih i opasnih zverki prilikom sporednih lovnih misija. Ako vam je to problem onda se morate zadovoljiti stalnim trčkanjem do trgovaca. Divlje životinje u pojedinim trenucima aktivno utiču na gejmplej.
Isto je urađeno i za oružje.
Od biljnog carstva tu su raznobojne trevke pomoću kojih pravite razne serume. One za jače serume je teže naći.

Za prevoz imate veliki broj vozila koja se razlikuju po upravljivosti a neka su i naoružana. Za preletanje većih deonica tu je zmaj koji se obično nalazi na nekoj litici. Na mapi su prikazane samo lokacije koje su od nekog značaja. Da bi ste mapu "osvetlili" treba da se popnete na antene razbacane po mapi i uklonite ometač gps signala. Ovih antena ima 18 i nijedna nije ista, tj. penjanje na svaku je izazov za sebe u maniru Lare Kroft. Za brzo putovanje po mapi treba da osvojite postaje sa vojnicima ili plaćenicima. Na mapi su obeležena mesta sa blagom i mesta na kojima je određena životinja dostupna za lov.Glasovna gluma je dobra i doprinosi priči. Muzika prati dešavanja na ekranu i doprinosi atmosferi. Nije nametljiva a dominiraju rok elementi. Muzika u vozilima je u rasponu od odlične do blagog užasa. Zvuk oružja je savršen. Kalaš se čuje onako kako treba a ako imate 5.1 sistem bićete okruženi zvucima borbe svuda oko vas. Ovo ume da bude efektno kada iza vas arlaukne tigar.Pomenuo sam da u igri postoji RPG sistem napredovanja. On se ogleda u tome da prikupljate exp poene prelaskom misija, eliminacijom protivnika isl. Nije isto ako protivnika sredite pucajući mu deset puta u nogu ili jednom u glavu. Exp poeni se pretvaraju u skil poene koje trošite na skil drvetu unapređujući veštine koje su vam potrebne a koje u mnogome čine vaš život lakšim.

Igra ima dva kraja i pomalo potvrđuje šovinističku činjenicu da ženama ne treba verovati.

Gamer ITstreet
rating
10/10

 
  Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn

Baš nam vaš komentar fali

Vaša mejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

Blog podržava gravatare kao lični potpis

HTML kod nije dozvoljen

Komentar je ograničen na 600 karaktera


Nema postavljenih poruka. Budite prvi koji će postaviti poruku.