World of Warplanes Closed Beta

World of Warplanes Closed Beta

Inače nisam fan multiplejer igara ali ključ za zatvorenu betu mi je bukvalno gurnut u ruke, pardon, u računar. Preko raznih foruma i gejming sajtova je podeljeno na hiljade ključeva tako da ko je hteo mogao je nekako doći do njega. Ovo je treći deo triologije koja je počela sa World of Tanks a završićese sa World of Battleships.

Wargaming.net kao razvojni tim i izdavač je ponesen velikim uspehom World of Tanks krenuo u još ambiciozniju priču ali ovog puta sa avionima. U pitanju su sukobi koji su smešteni u period oko Drugog Svetskog Rata. Razvojni tim jednostavno voli da koristi dug preiod beta testiranja da bi vrhunski ispolirao igru koju će kasnije ponuditi potpuno besplatno. Vrlo verovatno da ovo što je sada dostupno u beti neće biti i u finalnom proizvodu.U igri je veliki broj aviona koji pokrivaju razdoblje od nekih dvadesetak godina. Od tridesetih godina sa dvokrilcima pa do Krejskog rata i samih početaka mlaznjaka. Tu su razni prototipovi koji su ostali na tome i nisu otišli dalje od projektnog stola. Zatim avioni koji su urađeni u malim serijama i koji ili nisu učestvovali u bitkama ili nisu imali značajniju ulogu. Naravno, većinu čine avioni koji su činili okosnicu bitaka širom bojišta poslednjeg Svetskog Rata. Svi avioni su podeljeni u četiri klase. Lovci su zaduženi za borbu i prevlast u vazduhu. Nisu posebno oklopljeni i previše naoružani ali su brzi i pokretljivi. Zatim teški lovci koji su bolje oklopljeni, jače naoružani (čak nose i bombe) ali su dosta tromiji i sporiji. Jurišnici ili avioni čija je specijalnost uništavanje zemaljskih ciljeva su veoma dobri za čišćenje ciljeva na zemlji ali su slabi za vazdušne bitke. I na kraju, tu su lovci koji su u ratu prvenstveno namenjeni za upotrebu sa nosača aviona. Ovi avioni su najpokretljiviji, najbrži ali ujedno i najslabije oklopljeni. Generalno je napravljen odličan balans. Avioni dolaze iz četiri države koje su dale najveći broj najznačajnijih letećih smrtonosnih mašina a to su SAD, Nemačka, SSSR i Japan. Engleski avioni bi trebalo da budu dostupni u nekom od DLC paketa ili nadogradnji. Trenutno je broj dostupnih vazduhoplova oko 60 što je sasvim lepa cifra. A ako je suditi po načinu na koji su radili  nove tenkove u WoT-u, onda možemo očekivati i stotine aviona.Svi ovi avioni su podeljeni u tirove u zavisnosti na ukupnu snagu i upotrebnu moć. Tirova ima deset. Krećete iz prvog tira sa dvokrilcima koji su jedva u stanju da prelete planinski vrh i koji su poprilično krhki. Ponekad se zapitate kako uopšte opstaju u vazduhu. Završavate sa desetim tirom u kojem su više eksperimentalne mlazne mašine koje i nisu otišle dalje od prototipova.
Ovo je kompletna lista svih aviona podeljena na zemlje proizvođače, klase i tirove.Nadogradnja, kao i napredovanje po tirovima je slično kao i u World of Tanks. Novi avioni se mogu kupiti ili nadograditi korišćenjem novčanih sredstava koja se polako sakupljaju kroz igru ili ko ne želi da igra mesecima da bi došao do ME-262 zamenom za pravi novac. Koliko sam video moguće je da se novac zarađen u WoT-u može upotrebiti ovde i obrnuto. Isto bi trebalo da važi i za iskustvene poene. Avioni grupisani po tirovima su približne snage i razlika je samo u nijansama ali je ipak ima. Svaki avion se može nadograditi i poboljšati do određenih granica. Pošto istražite određenu nadogradnju ona postaje dostupna. Kombinacijom istraženih izaberete najbolju za vaš stil i to je to.Kako to zapravo izgleda u igri? Kreće se sa jednog kraja mape a na radaru je otkriven tek po neki zemaljski cilj. Čeka se do nekih tridesetak sekundi da se svi okupe i akcija počinje. Kako se prelazi mapa tako se otvaraju ciljevi. Nisam neki avio ekspert ali mogu da kažem da se ponešto razumem u avione i da sam pročitao poprilično o raznim vazdušnim sukobima i avionima koji su u njima učestvovali. Pored toga odigrao sam skoro svaku igru sa tom tematikom koja se pojavila u zadnjih petnaestak i kusur godina.Dakle, idete ka protivniku i počinjete da ga gađate. Pored njega se pojavljuje mali crveni krug u koga zapravo treba gađati pošto on predstavlja mesto na kome će vaši meci stići protivnika u tom trenutku. Naravno pri tom izbegavate njegove rafale ali i druge protivnike. Imate mogućnost kratkog forsaža (boost-afterburner-dodatno sagoravanje...) koje treba koristiti pametno pri izvlačenju iz nezavidne situacije. Ukoliko krenete previše vertikalno da se uspinjete možete pasti u "stal", tj. gubitak potiska. U stvarnim situacijama to skoro neminovno vodi ka prevremenom prizemljenju sa nosom na dole dok to ovde igra u određenoj meri toleriše. Dovoljno je da na samom početku pošto vas igra o tome obavesti da odreagujete i izvukli ste se. Svaki avion ima određeni broj hit poena samim tim neke je teže oboriti a neke lakše. Pored toga neki modeli imaju i zadnjeg nišandžiju koji vas može oboriti očas posla. Treba dodati i to da se topovi i mitraljezi od konstantne upotrebe pregrevaju pa se može desiti da zataje kada vam najmanje treba.
Avioni namenjeni za uništavanje zemaljskih ciljeva u tu svrhu mogu koristiti topove, bombe ili rakete (kasnije). Mnoga od zemaljskih ciljeva su PVO gnezda koja među prvima treba neutralisati.
Ovo je jedna od retkih igara gde se možete boriti rame uz rame sa avionima koji su u stvarnosti bili ljuti protivnici.Upravljanje je mišom i tastaturom ili nekim gejmpedom, palicom... Moguće je igrati iz prvog i trećeg lica, pa čak i odrediti distancu kamere od aviona. Takođe, moguće je gledati iza i pratiti protivnika koji vam je iza leđa i pri tom pilotirati a moguće je leteti pravolinijski i kameru rotirati u svim pravcima. Preglednost u trećem licu ume da pravi problem prilikom nikog leta i manevrisanja između brda i drveća, ili recimo lupinga. Vrlo često ćete biti svedoci kako se avion (bilo protivnički, bilo prijateljski pa čak i vaš) razbija o tlo prilikom naizgled običnog manevra. Samo pilotiranje je mešavina simulacije i arkade što meni i najviše odgovara. Da je čista simulacija sumnjam da bi mogla da nakupi brojniju publiku pa da je i sto puta džabe.Modeli aviona su verni njihovim stvarnim rođacima. Odlično su medelirani i na njih nemam zamerki. Efekti pogodaka su evidentni u vidu rupa po avionu i dimu ili vatri u zavisnosti od oštećenja. Što je oštećenje više, avion je tromiji a na kraju i motor gubi forsaž i sl. BigWorld motor ima svojih nedostataka ali su ona svakako zanemarljiva.

Mape su prostrane i u beti ih ima pet-šest. Za sada tu su pustinjska mapa, luka, pacifička ostrva, nacionalni park i sl. Neke mape su detaljnije odrađene od drugih. Naime, pustinja i ne može imati Bog-zna koliko detalja.Borbe su limitirane na petnaest minuta ali još mi nijedna nije trajala toliko dugo ma koliko igrača bilo u tom trenutku. Bitke su brze i dinamičke. Stanje se menja iz časa u čas. Prevlast očas posla prelazi sa jedne strane na drugu po nekoliko puta do konačnog kraja. Pobednik je ona ekipa koja uspe da zadrži veću prednost neko vreme ili koja poobara sve protivničke avione. Ukoliko vas obore na početku možete virtuelno pratiti bilo koga od živih saboraca ili otići u hangar nadograditi neki od aviona. Vaš oboreni avion ostaje zarobljen u bici dok god ista traje a za to vreme možete ponovo u bitku sa drugim avionom ili sačekati dok se ova ne završi. Još jedna nelogičnost je ta da vam se skida određeni broj poena za popravku aviona koji se srušio i eksplodiaro!? Bolje da su naveli da treba da kupite za ista ta sredstva drugi. Ali dobro...Na mom 4-megabitnom linku frejmrejt mi se vrteo na solidnih 50-ak sličica, mada je bilo i padova ali ni jednom mi nije bilo neigrivo. Ping je se vrteo oko 40-50. Ali zato kada sam podigao podešavanja sa medium na high igra me je konstantno izbacivala pred samom mapom i to na mašini iz profila (about sekcija).

Već sada se vidi da će ova igra da zaseni WoT i da će u paru sa njim i sa World of Battleships biti pun pogodak. Kratke partije su taman da za sat vremena obrnete nekoliko i da vam ne bude previše. Akcija je konstantna do konačne pobede ili dok vas, jelte ne obore. Beta je na mom hardu zauzela nekih 15gb mesta a za punu verziju ne znam. U svakom slučaju osećaj kada u ponirućem letu ispusite bombu koja će potopiti protivnički nosač aviona je neprocenjiv.

Gamer ITstreet
rating
9/10

 
  Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn

Baš nam vaš komentar fali

Vaša mejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

Blog podržava gravatare kao lični potpis

HTML kod nije dozvoljen

Komentar je ograničen na 600 karaktera


Nema postavljenih poruka. Budite prvi koji će postaviti poruku.